Emotie... De drijvende kracht voor succes

Emotie... De drijvende kracht voor succes

Wat is het verschil tussen een persoon die blaakt van het zelfvertrouwen en een persoon die zichtbaar onzeker is? Is de zelfverzekerde persoon slimmer, knapper of rijker? Heeft de onzekere persoon niet de (technische) middelen of niet het juiste netwerk? Dit zijn de redenen die mensen vaak aandragen als redenen dat ze niet succesvol zijn, maar dit zijn niet de bepalende factoren. Wat is dan wel het ultieme middel voor succes?

Emotie! Wanneer je ergens in uitblinkt, zie je vaak dat dit ook iets is wat je leuk vindt om te doen. Als je bijvoorbeeld goed bent in voetbal, vind je voetbal een geweldige sport en andersom. Zo zie je dat er een emotionele link is tussen de vaardigheid en de activiteit. In je werk of studiekeuze werkt dat ook zo. Uit onderzoek is ook gebleken dat het emotionele quotiënt (EQ) vaker een betere voorspelling geeft van hoe iemand zal functioneren. Emotie is dus de drijvende kracht achter succes.

Hoe dan?
Emotie is het gevolg van motie en motie is beweging. Met andere woorden, emotie is hoe jij je voelt en dat kan je beïnvloeden aan de hand van hoe jij je beweegt. Wanneer heb je voor het laatst een topprestatie geleverd? Welk gevoel ging daar aan vooraf? Probeer je eens in te denken hoe Rico Verhoeven en Badr Hari zich voelden vlak voor hun gevecht. Het vele en harde trainen was in de voorbereiding had als doel om een topprestatie te kunnen behalen.

Hoe werkt het?
In de voorbereiding werd er dus hard getraind en die bewegingen hadden als gevolg dat het hart sneller het bloed in hun lichamen harder ging pompen. Van binnen werd dus de adrenaline verhoogd, waardoor er veel energie vrij kwam en de ademhaling hoger ging zitten. Beeld je eens in hoe dit voelt door terug te denken aan een moment waarop je een heel intensieve inspanning hebt gedaan. Met dat gevoel denk je niet meer aan je angsten en onzekerheden, maar ben je klaar voor de strijd..

Beweging en mindset
Met krachtige bewegingen kan je jezelf dus in een piekstaat brengen. Dat kan al door intensief in je handen te klappen, door een 100 meter sprint te doen of trampolinespringen. Het kan zelfs met je stem! Door hardop bezweringen uit te spreken zoals 'ik ben een topper!'. Hier is focus voor nodig, want wij geloven wat wij zien en we zien waar wij de focus op leggen. Wees je dus bewust van je gedachten, want die geven vorm aan wat we voelen en waar we ons op focussen. Je weet nu wat het belang daarvan is en hoe dat je persoonlijke effectiviteit verhoogt. Succes!

Pijn versus plezier
Waarden zijn de emotionele staten waar we het meest naar verlangen. Daarbij doen we dingen in de 1e plaats om pijn te vermijden. Daarnaast doen we het om plezier wat eruit denken te kunnen halen. Neem bijvoorbeeld Donald Trump. Hij haalt plezier uit het verzamelen van objecten in onroerend goed, maar hij wordt harder gedreven door zijn angst om als 2e te eindigen. Daarom doet hij er alles aan om ervoor te zorgen dat hij wint.

State-management
Je weet nu hoe je door het managen van je staat angsten kunt overwinnen, je zelfverzekerder kunt voelen en een leven vol vervulling kunt leiden. Je bent in staat om datgene wat je als onmogelijk beschouwt ineens mogelijk te maken. Met deze techniek was ik in staat om over vuur te kunnen lopen. Nu jij nog...