De telefoon gaat… Hij neemt op en hoort dat het zijn afspraak van vanavond is. Aan de stem hoort hij al hoe laat het is. De afspraak gaat niet door. Er is wat tussengekomen… Vanuit schuldgevoel probeert ze allerlei positieve voordelen te benoemen nu de afspraak niet door gaat, zoals het mooie weer en dat er veel mensen buiten zijn dus gezelschap enzovoorts. Toch hangt hij een beetje gepikeerd weer op na het gesprek. Waarom is hij geïrriteerd hierover?
Waarschijnlijk ken je het wel… Situaties waarin je met iemand hebt afgesproken en dat diegene de afspraak af zegt en vervolgens direct over gaat tot het benoemen van voordelen om de eventuele teleurstelling weg te nemen. Het gebeurt en sommigen zeggen dat dit getuigt van een positieve instelling. Persoonlijk denk ik daar anders over, namelijk dat de persoon die dit gedrag vertoont voorbij gaat aan het gevoel van de ander. En daar loopt het vaak mis…
Mislopen?
‘Wat bedoel je daarmee?’ denk je wellicht bij jezelf. We hebben als mens allemaal een behoefte om gezien of gehoord te worden. De een heeft het sterker dan de ander, maar toch is die behoefte aanwezig. Dat betekent dus dat de persoon die de afspraak heeft afgezegd er beter aan zou doen om acht te slaan op het gevoel van de ander in plaats van de aandacht verschuiven naar het positieve. Er niets mis mee om teleurgesteld te zijn en dus ook niet nodig om voorbij te gaan aan dat gevoel.
En waarom dan niet?
Door juist wel aandacht te schenken aan dat gevoel laat je de ander zien dat je er om geeft en het vervelend vindt dat je de ander teleur hebt moeten stellen. Dat maakt veel meer goed, dan je er van af te doen met opmerkingen zoals ‘maar ja, het is mooi weer dus dan kan je lekker buiten chillen’ of iets dergelijks. Wie zegt dat de ander daarom gevraagd heeft bovendien? En daarnaast is er een reden waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan zoiets eenvoudigs…
Negeren
Voorbij gaan aan emoties kan leiden tot frustraties, die uit kunnen groeien tot sterke gevoelens van boosheid, irritatie of andere vormen van negativiteit. Nogmaals, we hebben als mens de behoefte om gezien en gehoord te worden. Als de mensen om wie we het meest geven dat niet doen, kan dat leiden tot afwijzende gevoelens zoals ‘hij ziet me niet staan’ of ‘ik beteken niets voor haar’ of ‘het interesseert ze niet hoe ik me voel’. Waarschijnlijk is dat niet de bedoeling , maar het gebeurt wel…
Conclusie
Pas op met dingen goed praten of weg wuiven en check bij de ander hoe die zich eronder voelt. Houd het bij je uitleg van de reden waarom je een afspraak af zegt of niet na kunt komen. Bied je excuses aan en geef er desnoods bij aan hoe jammer je het zelf vindt. En vraag ook of het goed is dat jullie een andere keer afspreken. Het zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, maar het gaat erom dat je waakt voor het emotioneel negeren van een ander. Daar win je veel meer mee…