Eddie Murphy was te gast bij de show ‘Inside the Actors Studio’ en een student in het publiek vroeg hem welke tip hij kon geven aan een beginnend acteur. Eddie zei ‘luister nooit naar iemand!’. Het publiek begon te lachen, maar Eddie was bloedserieus. Vervolgens vertelde hij over dat toen hij nog niet bekend was in het voorprogramma van Rodney Dangerfield stond. Na afloop kwam hij Rodney tegen en Eddie vroeg aan Rodney wat hij er van vond. Rodney twijfelde en vroeg aan Eddie of het nodig was dat hij zoveel moest vloeken. 5 jaar later was Eddie een superster en hij kwam Rodney weer tegen. Rodney keek Eddie even aan en zei toen ‘Wie had dat kunnen weten?’.
Eddie volgde zijn eigen koers en werd succesvol met zijn eigen ding. Hij volgde niet het advies op van de toenmalig topcomedian Rodney Dangerfield. Daarom vind ik ondernemerschap een mooi ding. Fouten bestaan niet, want daar krijg je ervaring van. Goed of fout bestaat niet, want als je aantoont dat het werkt, dan werkt het. En andersom natuurlijk ook, maar die ervaring neem je weer mee in het verbeteren van het proces dat niet werkt. Leeftijd maakt niets uit, hoe lang je al onderneemt maakt niets uit… Wat maakt er dan wel uit?
Succesvolle mensen
Ga maar eens op onderzoek naar de tips van succesvolle mensen. Als het goed is zal je herkennen dat er bepaalde punten terugkomen: een brandend verlangen, het absolute geloof in jezelf en de focus op het bereiken van je doel. Zoals je ziet heeft dit niets te maken met ervaring, vaardigheid, leeftijd etc. Er zijn ondernemers die al op hun 12e beginnen en ondernemers die pas rond hun 40e of 50e beginnen. Gebrek aan vaardigheid kan je oplossen door in kaart te brengen wat je zwakke punten zijn en daar iemand voor zoeken die daar wel goed in is. Ervaring is gebaseerd op het verleden, maar zegt niets over succesvol zijn.
Help mij!
Ondernemen kan eng zijn. De onzekerheid van inkomen ten opzichte van je enorme inspanningen. De hoeveelheid van wat er op je pad af komt door het vele regelen van zaken om te kunnen ondernemen. Het zijn praktijkvoorbeelden waar iedere startende ondernemer wel herkenning bij heeft. Nog zoiets is de gedachte dat je de antwoorden op vragen gaat vinden bij andere mensen. Die fout heb ik zelf ook gemaakt. Als ondernemer kan je snel leren als je er voor open staat. Volgens Silvino ben ik in korte tijd al veranderd. Wat daar voor nodig was, was het ‘doen’ en leren van de uitkomst daarvan.
Je kan het zelf
Door het bij anderen te zoeken en niet bij jezelf, zal je merken dat niemand het antwoord heeft op jouw specifieke behoeften. Dat is gelijk ook het mooie. Alleen jij kan het echte antwoord vinden omdat jij uniek bent. Natuurlijk kan je leren van anderen en dat toepassen, maar pas wanneer het kwartje is gevallen zal je merken dat je echt groeit. Dan doe je het vanuit je kracht in plaats van omdat anderen het zeggen. Mensen naar wie je opkijkt, die jij inschakelt om je te helpen of bij te staan, maar die vervolgens in de praktijk niet reageren op je mail, niet terugbellen of wat dan ook. Op een gegeven ontstaat er dan iets van ‘weet je wat, ik doe het zelf wel!’. En dan zie je dat je het al die tijd gewoon zelf kon en daar niemand voor nodig had.
Afhankelijk van anderen zijn is fijn totdat het in je nadeel werkt. Dat stimuleert je dan om zo succesvol te worden dat je niemand nodig hebt. Mensen willen altijd van alles bij je komen halen, maar geven is van een ander kaliber. Tegelijkertijd kom je samen verder dan alleen, zolang je de juiste mensen om je heen verzamelt.
Mentor of zelfontwikkelingsgroep?
Jezelf omringen met gelijkgestemden is een goed initiatief, zolang het maar efficiënt wordt gebruikt. Vooral harmonie is daar belangrijk bij, want dan durf jij je ook open te stellen en anderen ook, waardoor er op hoge frequentie kan worden gevibreerd. Als je hier meer over wilt weten, verwijs ik je graag door naar het boek ‘De Wet van de Aantrekkingskracht’.
Het komt erop neer dat je over jezelf afroept wat je uitstraalt, zowel positief als negatief. Harmonie betekent niet dat je elkaar geen kritiek kan geven, integendeel, maar oprecht met elkaar bezig zijn om elkaar vooruit te helpen. Hetzelfde geldt voor een mentor. Ook deze moet je selecteren met beleid. Idealiter benader je iemand naar wie je opkijkt omdat hij of zij vergelijkbare dingen doet of heeft gedaan, van wie je de praktijkkennis kan leren. Zorg dat je er voldoening uit kan halen.
Focus
Na de opstartfase komt er als het goed is een fase waarin er megaveel op je afkomt. Zoveel goede en interessante dingen, dat het verleidelijk is om op in te gaan. Echter, de kans bestaat dat je daardoor niet meer aan je kernactiviteiten toekomt of dat je dit gaat uitstellen omdat er al opdrachten op je pad komen. Om alles te kunnen bolwerken moet je dus bewuster worden van je tijd en je keuzes en in sommige gevallen ook van je geld. Alles moet in het teken staan van het bereiken van je doel. Als je tijdsverdeling het niet toelaat om andere dingen te doen dan je kernactiviteiten van je business, dan is het beter om daar nee tegen te zeggen.
Wanneer je beroemd bent
Stel je alvast op naar wat je nastreeft. Als je een ‘businessowner’ wilt worden, gedraag je dan ook zo. Accepteer het niet als mensen je niet serieus nemen voor wie je bent of waar je naar toe wilt. Wanneer een klant bijv. je een kleinerend gevoel geeft, laat je gelden en zet jezelf op gelijke hoogte. Men wil vaak niet met je samenwerken als je nog geen naam hebt. Gek genoeg komen juist diezelfde mensen bij je als je wel naam hebt gemaakt. Wat doe je dan? Het is begrijpelijk om te zeggen ‘o, maar toen ik nog niet bekend was en bij jou kwam voor advies, gaf je niet thuis dus ik help je nu ook niet’. Aan de andere kant ben jij in de positie om te laten zien dat het ook anders kan. Wat kies jij?