'Ik wil verandering, maar weet niet hoe...'

'Ik wil verandering, maar weet niet hoe...'

Genoeg is genoeg! Als dat punt bereikt is waarop je zegt ‘vanaf vandaag pik ik dit niet meer!’ denken mensen vaak dat dit een proces van jaren is geweest. Dat is niet helemaal waar. Natuurlijk, het heeft wellicht jaren geduurd voordat je op het punt kwam om waar je moest komen het zat te zijn, maar het innemen van dat standpunt is een momentopname. Met andere woorden, grote veranderingen gebeuren in een moment. Wanneer is jouw moment?

Er zit een grote innerlijke kracht in ons allemaal. Een kracht zo groot dat je in staat bent om te brullen als een leeuw. Weet je nog hoe Simba brulde toen hij de troon besteeg in The Lion King? Een brul van ultieme bevrijding, vol op weg naar een leven van vervulling en niet langer vluchten en schuilen. Het is nu ook tijd voor jou om die brul te laten horen!

Persoonlijke zoektocht
Onlangs kwam ik erachter wat mijn patroon is en herken ik ook steeds vaker bij anderen hun patronen. In de meeste gevallen zijn die patronen al dan niet bewust een kopie van onze ouders. We herhalen hun levens en zij op hun beurt weer die van hun ouders. Daarom zie je dat mensen zeggen ‘als ik later kinderen heb, zal ik het echt anders gaan doen dan mijn ouders’ en dan in de praktijk zien dat ze precies hetzelfde gedrag toepassen als wat hun ouders bij hun zelf hebben gedaan. Oeps! IJsberg in zicht…

Relaties
Op relationeel gebied is dat patroon belangrijk, want dat is bepalend voor het geluk dat je ervaart in het leven en ook het geluk van je kinderen. Bekijk al je relaties eens en probeer te ontdekken wat de overeenkomst tussen je exen is. Ik heb bij mezelf ontdekt dat ik vrouwen aantrek die hun emoties niet kunnen uiten. Mijn relaties liepen altijd zo dat ik geef en geef, maar telkens mijn neus stoot aan de door haar opgetrokken muur. Uiteindelijk liep het altijd zo dat wanneer ik het zat was, zij zich ineens zich open stelde en begon te geven, maar dat ik nu een muur om me heen had gebouwd.

Lastig
Die muur kon of wilde ik niet afbreken waardoor ik niet in staat was om te vergeten en/of open te staan voor verbetering. Een lastig patroon want zolang ik die doorbreek, zal ik dezelfde types blijven aantrekken. Inmiddels weet ik dat het begint bij het duidelijk maken van mijn waarden bij de ander en het leren kennen van de waarden van de ander. Ik heb ook gemerkt dat dit patroon zich ook herhaalt op het gebied van carrière en ondernemen.

Persoonlijke waarden
Ook dit heeft te maken met waarden. Als iemand zich tijdens een netwerkborrel heel ruw in je gesprek mengt… Als iemand bij jou en je gezelschap komt staan en een gesprek met jouw gezelschap aan gaat en jou niet aankijkt of zelfs de rug naar je keert. Het zijn slechts voorbeelden die in de praktijk plaatsvonden. Of ze het nou bewust deden of niet, ik merkte dat ik me daardoor afsloot voor ze als ze ineens wel het gesprek wilden aangaan. Zie je nou het belang van het doorbreken van patronen? Geen naam Als beginnend ondernemer moet je nog naam voor jezelf maken. Omdat je nog geen naam hebt, geen beroemdheid of grote persoonlijkheid bent, zijn mensen, klanten en mediakanalen vaak passief in hoe ze met je omgaan. Op zich kan ik dat begrijpen want mensen krijgen dagelijks te maken met ‘nobodies’ die van alles willen. Echter, Zodra je een beetje naam begint te maken zijn de rollen ineens omgedraaid. Moet je er dan op ingaan of hoeft het dan niet meer voor jou? Je kan onderhand wel raden hoe ik dit heb ervaren.

Doorbraak
Daarom zijn doorbraken zo belangrijk. Negatieve gedachtes helpen je niet verder. Ook al zit er wellicht een kern van waarheid in, door jezelf juist als leider op te werpen kan je mensen inspireren om te laten zien dat jij laat zien dat het anders kan. Dat jij er boven staat. Mensen zullen meer waardering voor je opbrengen als je niet hetzelfde gedrag herhaalt. In business is er ook geen plek voor emoties en gevoelens. Houd de uitkomst voor ogen, dat is het grotere plaatje. Niet je persoonlijke irritatie voor de opdrachtgever, klant of collega. Dat kan je oplossen met een doorbraak. Actie! Een doorbraak beleven heeft puur te maken met jezelf in staat te brengen, jezelf een ander verhaal vertellen en een goede strategie te vinden. Jezelf in staat brengen doe je door middel van bewegen. Begin je dag bijv. met 30 minuten joggen. Je hersenen raken goed doorbloed en werken daardoor beter. Je pompt bloed in je lijf waardoor jij je energieker en lekkerder voelt. Voor je verhaal en strategie raad ik je aan om te lezen. Dat vormt je mentaal. Je hersenen nemen geschreven taal sneller op dan gesproken taal. Je leert dingen snappen...